Selecteer een pagina

Cube design museum is het eerste museum van Nederland volledig gewijd aan design. Cube toont design met inhoud; design dat impact heeft op de wereld.
Een bezoek aan Cube geeft inzicht in het proces van design, inspireert en stimuleert actief mee te denken over de vormgeving van de wereld. Cube presenteert niet alleen exposities van toonaangevend internationaal en Euregionaal design, maar fungeert ook als multidisciplinair laboratorium, waar bezoekers samen met studenten en ontwerpers werken aan innovatief product design.

Eeuwenlang richt de mens zijn wereld in; ontwikkelt hij objecten, toepassingen en diensten die hem droog, doorvoed, gezond, veilig en tevreden houden. Innovatie – gedreven door grote en kleine behoeften en de wil het leven zoveel mogelijk naar zijn hand te zetten – brengt steeds weer nieuwe producten, diensten en toepassingen voort. Juist díe producten, die ontwikkeld zijn vanuit een human need, een behoefte, een drang, maken volgens Cube het verschil in de wereld.

Opdrachtomschrijving 

Stageweek: nog niet bepaald voor 2021-2022

Contactpersoon: Gène Bertrand, Hoofd Programmering

Adres: Museumplein 2, 6461 MA, Kerkrade

____________________________________________________________________________________

Opdrachtomschrijving 2020

Welke oplossing zou jij willen ontwerpen voor een uitdaging die nu of binnenkort ons leven gaat veranderen?
Sinds de industriële revolutie spelen wetenschap en techniek een steeds belangrijker rol in ons leven. Helaas betekent dit niet automatisch dat dit altijd een positieve invloed heeft op onze omgeving of op ons leven. Er ontstaan soms onvoorziene of onbedoelde negatieve effecten door het toepassen van wetenschap en techniek. Denk hierbij aan luchtvervuiling, plastic in onze oceanen of de grote hoeveelheid voedselafval. We kunnen niet langer nieuwe toepassing ontwerpen waarmee we tegen “de wetten van de natuur” ingaan waarbij we alleen ons eigen belang voor ogen hebben.
We worden dagelijks geconfronteerd met allerhande grote en kleine vragen en problemen. Van de opwarming van de aarde of klimaatverandering tot welke pizza zal ik eens bestellen. Welke uitdagingen vind jij belangrijk en waar zou je graag eens 4 dagen samen met leeftijdsgenoten aan willen werken in de design labs van het Cube design museum. Ga helemaal los en design DE oplossing voor onze toekomst. Maar bedenk wel jij doet dit niet alleen,  samenwerken, empathie, “out-of-the-box denken”, co-creatie….. allemaal elementen die van belang zijn in dit project. Kortom je gaat de methode van design thinking gebruiken!  
Je werkt in het kader van dit project in de design labs van het Cube design museum, je gebruikt als werkwijze de zgn. Design Thinking methode die erop gebaseerd is dat je snel begint met het maken van prototypes en deze in de projectperiode steeds verder ontwikkeld door uit te proberen, te testen en verder te ontwikkelen. Wij zorgen ervoor dat je kennismaakt met deze methode en begeleid wordt tijdens het designproces.
Je ontwerp moet aan een aantal criteria voldoen, deze zijn; hoe creatief en origineel is je idee? Klein of groot wat is de impact van je ontwerp? Relevantie, gebruikt je ontwerp de natuur als leidraad om een oplossing te vinden voor het vraagstuk en tot slot is je design idee duidelijk te communiceren naar de doelgroep of gebruiker.