De afdeling Instrument Development, Engineering and Evaluation (IDEE) is de engineeringafdeling van het MUMC + en faciliteert het MUMC + bij zijn kerntaken (onderzoek, onderwijs en zorgverlening). Haar missie is om baanbrekend onderzoek mogelijk te maken met unieke apparatuur. Focus hierbij ligt op het gebied van draagbare meetsensoren, indirecte calorimetrie en samplepreparatie voor nanoscopie en massaspectrometrie. Verder is er uitgebreide R&D ervaring onder andere op het gebied van CardioThoracale chirurgie, schedelimplantaten en evenwichtsonderzoek. Binnen IDEE zijn vakmensen met verschillende opleidingen actief; fysica, werktuigbouwkunde, elektrotechniek, (embedded) software ontwikkeling, design en usability. IDEE heeft grote ervaring met de ontwikkeling van medical devices en is daarvoor dan ook gecertificeerd.
Opdrachtomschrijving
Schooljaar 2024
Stageweek: 9, 10 en 11 april 2024
Opdrachtomschrijving: Handverwarmbox
Achtergrond: een handverwarmbox heeft tot doel de hand te verwarmen en daardoor de bloedstroom in de aderen te vergroten. Hierdoor zetten de aderen uit, waardoor het gemakkelijker wordt om het bloedmonster te verkrijgen. Bovendien ‘gedraagt’ het bloed in de veneuze aderen zich in de verwarmde handen als arterieel bloed, wat van belang is voor onderzoekers aan het menselijk metabolisme.
Doel: ontwerp en maak een prototype van een handverwarmbox
Deze box biedt een minder invasieve en gebruiksvriendelijkere methode voor het verkrijgen van bloedmonsters die de eigenschappen van arterieel bloed hebben, waardoor de noodzaak voor direct arterieel prikken (!) overbodig wordt
Dit apparaat is van het belang voor bijna elke metabolische onderzoeker. Helaas zijn er momenteel zeer weinig gestandaardiseerde modellen op de markt verkrijgbaar.
Doel: ontwerp en maak een prototype van een handverwarmbox
Eijkhagencollege Landgraaf 4 h/v NT en NG profil en andere geinteresseerde scholen
Contactpersoon: Iwan de Jong, kwaliteitsmanager
Adres: Universiteitssingel 50, 6229 ER Maastricht. Dan via loopbrug naar binnen en naar kamer 0.246 (niveau 0).
Branche: Gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening, Industrie, Onderwijs en Training
Verwante opleidingen: Mechanica, Elektrotechniek, Technische natuurkunde, Product Design, ICT- development, Biometrie, Biomedische wetenschappen
Studentbegeleiding: Iris Wolfs en Jochem Ariaans (Fontys Lerarenopleiding)
____________________________________________________________________________________________________________________________________
Schooljaar 2022-2023
Stageweek 1: 5-6-7 juni: Porta Mosana College Maastricht, 5 vwo, NT en NG profiel
Opdracht:
Bedenk en ontwerp een instrument/tool dat geschikt is voor mensen met evenwichtsproblemen. Hoe kunnen zij een rechte horizon krijgen? Werkt dit uit in een prototype en presenteer het eindresultaat..
Studentbegeleider: Noah Warnier, Fontys Lerarenopleiding
Schooljaar 2021-2022
Stageperiode 1: 9, 10, 16 en 17 december 2021 (Charlemagne College)
Stageperiode 2: mei 2022 (Porta Mosana College)
Opdracht:
Bedenk en ontwerp een instrument/tool dat geschikt is voor mensen met evenwichtsproblemen. Hoe kunnen zij een rechte horizon krijgen? Werkt dit uit in een prototype en presenteer het eindresultaat.
__________________________________________________________________
Opdrachtomschrijving 2021 ‘Lopen op de maan’
Achtergrond: Patiënten die een operatie hebben ondergaan aan de enkel (bijvoorbeeld het verwijderen van wat kraakbeen) mogen deze enkel niet direct volledig belasten. Het is echter wel belangrijk dat mensen blijven bewegen.
Momenteel revalideert men door met ondersteuning op een loopband te gaan lopen in het ziekenhuis of bij een therapeut. Revalidatie duurt meestal een paar maanden. Ze krijgen veelal krukken mee om daar in ieder geval de eerste twee weken op te lopen, maar dat verschilt per dokter wat ze wel/niet mogen doen. Daarna mogen ze meestal opgeleide van de pijn weer starten met volledig belasten en daarna weer sporten. De beperkingen vallen dus wel mee, echter deze manier van behandelen geeft bewezen weer klachten na een paar jaar. Dus we willen voorkomen dat ze opnieuw klachten krijgen.
Je zou eigenlijk willen dat deze persoon de mogelijkheid krijgt om de hele dag ondersteuning van de enkel te hebben en zich min of meer normaal kan bewegen /verplaatsen.
Wij zouden graag een concept van een systeem van jullie krijgen om dit mogelijk te maken.
Hoe kun je mensen, tot ze hersteld zijn, laten bewegen/lopen zonder dat zij hun enkel (te) zwaar belasten? Hiervoor zijn allerlei hulpmiddelen beschikbaar maar hebben allemaal hun eigen voor en nadelen.
Opdracht:
Bedenk een hulpmiddel welke patiënten helpt om direct na hun operatie te kunnen bewegen, zonder dat zij direct hun enkel (te) zwaar belasten. Ze moeten als ze hulpmiddel dragen het gevoel hebben ‘op de maan te lopen’. De mate waarin het hulpmiddel de patiënt ondersteunt, moet gedurende het herstelproces in te stellen zijn.
De eisen mbt het ontwerp zijn;
- De persoon moet vrij kunnen zitten, staan en lopen zonder dat de enkel te veel belast wordt, rennen hoeft niet.
- Het moet de hele dag gedragen kunnen worden. Dus bij voorkeur licht en toch sterk. Het systeem moet om het been gedragen worden en afneembaar zijn.
- Het moet de belasting van het enkelgewricht afvangen via andere lichaamsdelen of omgeving.
- Denk eraan dat het systeem gebruikt gaat worden door mensen met verschillend gewicht.
- Een persoon gaat dit systeem een aantal weken gebruiken. Je zou de sterkte van de ondersteuning willen kunnen aanpassen, zodat je gedurende die weken de sterkte van de ondersteuning kan verminderen.
Bedenk maar hele gekke ideeën en het zou helemaal super zijn als jullie iets in elkaar kunnen klussen.
School en profiel: Charlemagne College Eijkhagen Landgraaf, 4 vwo, NT & NG
Porta Mosana College Maastricht
Studentbegeleider: Guus Jacobs, student Fontys Lerarenopleiding Wiskunde
____________________________________________________________________
Opdrachtomschrijving februari – juni 2021
Hoe kun je mensen ‘op de maan laten lopen’. Patiënten die een operatie hebben ondergaan aan de enkel (bijvoorbeeld het verwijderen van wat kraakbeen) mogen deze enkel niet direct volledig belasten. Het is echter wel belangrijk dat mensen blijven bewegen. Hoe kun je mensen, tot ze hersteld zijn, laten bewegen/lopen zonder dat zij hun enkel (te) zwaar belasten? Hiervoor zijn allerlei hulpmiddelen beschikbaar maar hebben allemaal hun eigen voor en nadelen