Selecteer een pagina

cato-janssen-2

Een sprong in de wereld van uitdagend onderwijs

Cato Janssen, een gemotiveerde leerling VMBO 4 op Wings Agora in Roermond, is niet zomaar een leerling. Haar onderwijsreis is uniek, gekenmerkt door haar zoektocht naar creatieve uitdagingen en innovatief leren. Agora’s benadering van onderwijs, gericht op projecten en ‘challenges’ bleek de perfecte Match met de werkwijze van CHILL.

Eerste kennismaking met CHILL

Haar reis begon toen Cato’s moeder zich aansloot bij bij het DOT chemieprogramma. Op 12-jarige leeftijd maakte Cato voor het eerst kennis met CHILL via het 1001 ideeën festival. Dit wekte haar interesse en tijdens een meeloopdag in groep 8 bij CHILL werd haar passie alleen maar versterkt. Helaas was Cato te jong om haar spreekbeurt bij CHILL te doen, maar zodra ze oud genoeg was, greep ze de kans om actief deel te nemen aan het 1001 ideeën festival van CHILL. 

De Meesterchallenge: Een samensmelting van scheikunde en real-world ervaring

Cato staat nu op het punt om haar ‘meesterchallenge’ te volbrengen bij CHILL. Haar project verbindt haar scheikunde PTA (Programma van Toetsing en Afsluiting) met een initiatief dat de samenwerking tussen CHILL en middelbare scholen benadrukt. Ze is vastberaden om te laten zien hoe waardevol praktijkervaring in het onderwijs kan zijn, vooral als het gaat om het ontwikkelen van échte vaardigheden. Door haar dyslexie zet ze haar talenten op een andere manier in: ze blinkt ze uit in presenteren en vertellen, wat cruciaal is voor haar project bij CHILL.

Cato Janssen - Maartje Kessels

De Impact van CHILL 1001 op Cato’s leren

CHILL 1001 was een eye-opener voor Cato. Ze leerde dat er alternatieve, boeiende manieren van leren bestaan. Ze bloeide op door de brainstormsessies in een nieuw team en de onbeperkte creatieve vrijheid. Deze ervaringen hebben haar vaardigheden zoals presenteren en netwerken aangescherpt, en haar leren onbegrensd te denken. CHILL’s uitgebreide netwerk biedt ook een springplank voor haar toekomstige carrière.

Toekomstplannen en de SOML dag

Na haar dansopleiding ambieert Cato een carrière in horeca management. Echter, ze sluit niet uit dat ze in de toekomst weer zal aanhaken bij het netwerk van CHILL. Op de SOML dag in januari 2024 zal ze haar ervaringen bij CHILL presenteren aan verschillende docenten van scholen in de regio, om zo het vlammetje aan te steken bij haar docenten om deze projecten te omarmen in het onderwijs.

Cato_Janssen-chill1001

Diverse vakgebieden

De projecten bij CHILL zijn niet beperkt tot één vakgebied; ze zijn relevant voor disciplines zoals scheikunde, natuurkunde, economie en kunst. De samenwerking met middelbare scholen heeft het potentieel om kennis over circulariteit en duurzaamheid te vergroten.

De kracht van creatieve uitdagingen

Cato’s reis bij CHILL benadrukt het belang van creatief en onbegrensd denken in het onderwijs. Haar verhaal is een inspiratiebron en toont aan dat als onderwijs en praktijkervaring samensmelten, leerlingen zoals zijzelf buitengewone dingen kunnen bereiken. Met haar meesterchallenge bij CHILL zet Cato een belangrijke stap in haar loopbaan, terwijl ze tegelijkertijd de weg vrijmaakt voor onderwijspersoneel en leerlingen om deze ‘verborgen parel’ in ons onderwijssysteem te ontdekken.